Ammattikuljettaja

2020_AKU_banneri_468x100_120dpi

gacha-kivisto-cc-88

Palkittu suomalainen robottibussi aloitti ajamisen Vantaan Kivistössä

Suomalaisen Sensible 4:n kehittämä ja japanilaisen MUJI:n muotoilema GACHA-robottibussi aloitti ajamisen Vantaan Kivistössä.

Pilottihanke on teknologiayhtiö Sensible 4:n ja Vantaan kaupungin, Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän yhteistyö, jossa tarjotaan ns. viimeisen kilometrin (last-mile) matkustamista Kivistön alueen asukkaille. Pilotti kestää viisi viikkoa.

GACHA ajaa tiistaista torstaihin 10-12 ja 13-15 välisenä aikana, jolloin ihmiset voivat tulla kyytiin. Reitti on 3,4 km pituinen ja lähtee Kivistön linja-autoterminaalin edestä ja pysähtyy viidessä eri paikassa: Kivistön koulu, Kivistön kirkko, Kivistöntie, Liusketie ja Rubiiniaukio. Pilotti on avoin yleisölle ja ilmainen. Kyytiin mahtuu enintään yhdeksän matkustajaa kerrallaan. Sähkökäyttöinen GACHA-robottibussi liikkuu pilotin aikana muun liikenteen seassa.

Vantaan pilotin aikana testataan ensimmäistä kertaa GACHAa vaativissa talviolosuhteissa avoimessa liikenneympäristössä. Sensible 4:n ainutlaatuinen paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen ajamisen myös Suomen sääolosuhteissa. Sää vaikuttaa keskeisesti itseajavien autojen kykyyn ymmärtää ympäristöään. Sensible 4:n kehittämä teknologia, joka perustuu pitkään tutkimustyöhön Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, on ratkaissut tämän ongelman.

Toinen testattava asia on bussin kommunikointi Syväkiventien ja Keimolantien risteyksen liikennevalojen kanssa, jossa bussi tunnistaa, mitkä valot risteyksessä on päällä. Bussi kulkee tyypillisesti 20-35 km/h nopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen.

GACHA palkittiin viime vuonna Beazley Designs of the Year Transport kategoriassa käyttäjäystävällisestä ja modernista muotoilustaan. Beazley on maailman suurimpia design-palkintoja.

Kartta ajettavasta reitistä ja lisätietoja verkossa: www.sensible4.fi/pilots.

Tiedustelut:

Sensible 4 Oy, Toimitusjohtaja Harri Santamala

harri.santamala@sensible4.fi , p. 040 334 1516

Vantaan kaupunki, Projektijohtaja Gilbert Koskela

gilbert.koskela@vantaa.fi , p. 050 312 1915

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinby feather

logo

ammattikuljettaja banneri

Ammattikuljettaja banner HD-Parts

Konehuolto T.Pöyhtäri_ banneri140x250

BANNERI

banneri NordLog Oy

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com